Het modeseizoen is weer aangebroken, en de grote shows en beurzen waarop de zomermode voor dit jaar bepaald worden, zijn in volle gang. Modetrends zijn altijd in beweging, en klassieke thema’s worden voorzien van nieuwe twists of op onverwachte manieren gecombineerd om een moderne en hippe uitstraling teweeg te brengen. Je wil natuurlijk wel een beetje mee kunnen gaan met de nieuwste trends. Wil je op de hoogte zijn wat er dit jaar in de mode is, dan is het dus hoog tijd om te kijken wat de beste mode-ideeën zijn voor het komende zomerseizoen. Over het algemeen kan gezegd worden dat eenvoud, duurzaamheid en comfort centraal staan. Laten we eens kijken naar de invulling die designers aan die thema’s gegeven hebben.

Een artisanale uitstraling

Een belangrijk thema voor dit jaar is boerenkleding. De eenvoud en duurzaamheid van simpele werkkleding dient als inspiratiebron voor een trend waarbij comfort en natuurlijkheid centraal staan. Daarbij kun je denken aan wijde broeken, en egale katoenen overhemden met neutrale grijskleuren. Accessoires komen in de vorm van strohoeden en rieten tassen, geïnspireerd op Japanse modellen. Met deze hippe modetrend hebben vrouwen een ongedwongen uitstraling. De kleding valt vrij ruim en zit daardoor zeer comfortabel, zodat je ontspannen van het zomerweer kunt genieten.

Militair chique

De militaire look, die zo nu en dan in zwang raakt en dan weer uit de mode raakt, is in 2016 weer helemaal terug. Dit keer proberen ontwerpers weg te blijven van de strenge en agressieve look van de legerpatronen, maar worden basisideeën gebruikt om een chique stijl te creëren. Dat leidt tot een frisse en krachtige kledingstijl, die functionaliteit en zelfverzekerdheid uitstraalt. Eenvoud en gebruikerscomfort zijn de sleutelwoorden van 2016: deze moderne update van de legerkleding is niet alleen duurzaam en stevig, maar valt ruim, met grote zakken. Ook hier zijn neutrale groen-, blauw- en grijskleuren de norm, gecombineerd met camouflageprints.

Vrouw in leger geïnspireerde outfit

Een nautisch thema

De zomer van 2016 brengt ons bovendien een onverwacht nieuw thema, dat we nog niet eerder zo gezien hebben: er is een duidelijke trend om nautische patronen en verwijzingen in de mode te verwerken. Ontwerpers halen inspiratie van zee, wat leidt tot prachtige kleding in simpele, primaire kleuren: blauw, wit, rood en geel. Er wordt veel gebruik gemaakt van gestreepte en geblokte patronen, en eenvoudige silhouetten die de suggestie wekken van een onbezorgde stranddag. Ook worden, in navolging van deze nieuwste trend, veel details gebruikt die geïnspireerd zijn op de nautiek. Denk bijvoorbeeld aan knopen en touwen, schelpen, patronen in de vorm van vissen en vogels, enzovoorts.