Gala’s zijn voor veel vrouwen een moment om naar uit te kijken. Het is namelijk een mooie gelegenheid om je van je beste kant te laten zien. Maar bij het kiezen van de perfecte galajurk komt wel het een en ander kijken. Wat zijn de ‘do’s en don’ts’ als je een galajurk gaat uitzoeken? Welke accessoires moet je bij je hebben? En wat is de dresscode voor een gala? Daarover meer in het volgende artikel.

Kies een geschikte galajurk

Welke galajurk het beste past, hangt onder andere af van de gelegenheid, maar ook van je lichaamsbouw en van de uitstraling die je wil bereiken. Er is zeer veel keuze, dus het is verstandig om daar van tevoren over na te denken. Over het algemeen zijn er wel enkele tips die je in gedachten kunt houden als je op zoek gaat naar de beste jurk:

  • Zwart is veilig. De traditionele zwarte galajurk combineert makkelijk, en ziet er altijd goed uit. Andere populaire kleuren zijn donderrood en donkerblauw. Over het algemeen is het verstandig om felle kleuren te vermijden.
  • Eenvoud is goud. Vermijd dus drukke prints, gekke accessoires, en al te veel sierraden. Je wil de focus leggen op de jurk – en op jouzelf.
  • Overdrijf het niet qua decolleté. Een beetje decolleté is mooi, maar een gala is vaak een wat meer formele gelegenheid. Bedenk ook dat je het accent kunt verleggen naar je rug, of naar je benen. Dat is vaak wat stijlvoller, maar niet minder aantrekkelijk.

Welke accessoires zijn belangrijk?

Als vrouw heb je altijd enkele accessoires nodig. Op een gala kan het volgende niet ontbreken:

  • Een tasje of clutch. Hierin kun je enkele spulletjes kwijt. Zorg er voor dat deze matcht met je jurk, en niet te groot is. Schoudertassen zijn absoluut niet geschikt voor een gala!
  • Kies voor één of twee eenvoudige sierraden die een mooi accent geven aan je outfit. Mooie oorbellen, bijvoorbeeld, of een elegant kettinkje. Draag geen armbanden of horloges.
  • De panty. De vuistregel is dat je onder een galajurk altijd een panty aan doet – zichtbaar of onzichtbaar.

Gala’s: de dresscode

Er zijn verschillende soorten gala’s. Grofweg vallen ze in twee categorieën: ‘White Tie’, het officiële gala; en ‘Black Tie’, het informele gala.

  • Bij een White Tie-gala wil je zo chique mogelijk voor de dag komen. Als vrouw kies je altijd een lange galajurk aan, eventueel in combinatie met lange handschoenen. Om indruk te maken, kun je dure sierraden omdoen. Kies voor hoge schoenen en klassieke make-up.
  • Een ‘Black Tie’-gala ben je wat vrijer in je keuze. Je kunt kiezen voor een galajurk, maar ook een cocktailjurkje bijvoorbeeld. Hier gaat het er vooral om dat je er aantrekkelijk uit ziet, en dat je je comfortabel voelt in de jurk die je aan hebt, zodat je van het feest kunt genieten.